Kuzey Irak'la ticaretimiz hız kesmiyor”

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Suriye başta olmak üzere yakın çevredeki ülkelerde yaşanan iç karışıklıklarının Türkiye'yle olan ticari ilişkilere olumsuz yansıdığını ancak Kuzey Irak'la yapılan ticaretin etki

Gündem 11.09.2013 15:04:38 0
 Kuzey Irak

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Suriye başta olmak üzere yakın çevredeki ülkelerde yaşanan iç karışıklıklarının Türkiye’yle olan ticari ilişkilere olumsuz yansıdığını ancak Kuzey Irak’la yapılan ticaretin etkilenmediğini söyledi.

 

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetimi, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç’a Başkan Yardımcıları Cavidan Demirağ ve Serhat Yüce,  Genel Sayman Şeyhmus Kayar ile yönetim kurulu üyeleri Zahir Irmak ve Abdullah Hamidi eşlik etti. Burada TISİAD Yönetimi adına konuşan Başkan Nevaf Kılıç, Irak’ın Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu hatırlatarak Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke olduğunu söyledi. Libya, Suriye, Mısır gibi ülkelerde yaşanan çatışma ortamlarının Türkiye’nin ihracatını etkilediğini belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Komşu ülkeler önemli, bu yüzden komşu ülkelerle daha fazla ticaret yapmamız lazım. Amerika’ya ve Avrupa’daki ülkelere baktığımızda komşularıyla daha çok ticaret yaptıklarını görüyoruz. Irak’la ticaretimiz, özellikle Kuzey Irak’la son zamanlarda düzeldi. Arap Baharı etkileri görülse de şu an ilişkilerimiz iyi. İhracatımızın büyük oranını Kuzey Irak’la yapıyoruz. Lojistik, müteahhitlik işlerimiz çok iyi. Kuzey Irak’ta çarşıya, pazara çıktığınızda satılan malların yüzde doksanı Türk malı. Bizler de dernek olarak

Irak’la olan ilişkilerimizi daha da arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Türk iş adamlarını dönem dönem Irak’a götürerek oradaki yatırım ortamlarını yerinde görmelerini sağlarken aynı şekilde Iraklı iş adamlarını da Mersin’de ağırlıyoruz. Bu tür ilişkilerin ticareti de arttıracağına inanıyoruz. Yakın zamanda yaklaşık 80 kişilik bir heyetle Irak’a gidip çeşitli temaslarda bulunacağız. Mersinli sanayici ve iş adamlarının orayla daha fazla bağlantı kurmasını istiyoruz. Irak’taki pastadan daha fazla pay alınması için girişimlerde bulunuyoruz.” Başkan Kılıç son olarak, Mersin’in özellikle Mezitli Bölgesi’nin oldukça geliştiğine de dikkat çekti ve “Sizleri tebrik ve takdir ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte daha güzel projelere imza atarsınız” diyerek Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

 

YILDIRIM: “TİCARETTE SINIRLAR GENİŞLETİLMELİ”

Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ise TISİAD Yönetimi’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti: “Önemli bir görev üstlenmişsiniz. Her şeyden evvel hem ticaret hem dostlukların gelişmesi anlamında sizin yapmakta olduğunuz çok önemli bir görev. Hele hele Mersin gibi, tarım, lojistik ve turizm gibi üç önemli alanda yer alan kentimizde henüz bir yaşını aşmış olmasına rağmen böyle bir derneğin kurulması, etkin faaliyet içinde bulunması bir hayli sevindirici. Öncelikle bu tür ticari işlerin öncelikle sınır komşularımızla gelişmesi, daha sonra dünyaya, Avrupa’ya açılarak bu sınırların genişlemesine yönelik olmalıdır. Ama önemli olan ticaret olduğuna göre bu ticaretin tüm dinamiklerinin harekete geçirilmesi söz konusu olabilmelidir. Bu konuda öz verili çalışmalar yaptığınız görülüyor. Bundan sonra sınırların genişletilerek uluslar arası boyutlara taşınması anlamında önemli bir işi üstleniyorsunuz. Yaptığınız faaliyetlerde sizlerle birlikte olmayı her zaman arzu ederiz.”

 

 ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04